Tietoa materiaaleista

Hopean puhdistus

Hopean ominaisuutena on tummuminen, kun se joutuu kosketuksiin ilman kanssa. Kun hoidat korujasi, ne säilyvät pitkään kauniina ja patinoituvat viehättävästi ajan kanssa. Älä käytä koruja suihkuttaessasi parfyymiä tai hiuslakkaa. Myös klooratussa vedessä uiminen tai joutuminen kosketuksiin voimakkaiden puhdistusaineiden tai kemikaalien kanssa tummentavat hopeaa.

Hopeakoru kannattaa puhdistaa säännöllisin väliajoin. Juoksevan veden alla voit puhdistaa pölyn ja irtolian ja käyttää apuna astioiden käsinpesuainetta. Voit käyttää myös hopeakorujen puhdistukseen tarkoitettuja pehmeitä puhdistusliinoja tai -aineita ja saat korusi ja muutkin hopeaesineesi jälleen kiiltäviksi. Voit tilata meiltä edullisesti hyvän puhdistusliinan (tuotenro 191001). Kun olet puhdistanut korun liinalla, pese se sen jälkeen ennen käyttöä, koska liinassa on kemikaaleja, jotka voivat aiheuttaa ärsytystä iholla.

Jos tummuminen on hyvin voimakasta, voit käyttää hopeanpuhdistustahnaa. Noudata puhdistusaineen käyttöohjeita, äläkä hankaa korujen kiviä puhdistusaineella. Jos korussa on pintakuviontia tai koloja, tahnaa ei pidä käyttää, koska sen poistaminen on silloin työlästä. Varsinkin korut, joissa on tarkoituksella tummennettuja kohtia ja kuviointeja, tulee puhdistaa liinalla, koska hopeanpuhdistusnesteet poistavat myös tummennetut kohdat tai saattavat joissakin tapauksissa levittää tummennukset koko korulle. Esim. meidän koruissamme on pitsisydän sisältä oksidoitu ja se tule kiillottaa tarvittaessa liinalla, eikä kastaa silverdippiin. Kultasepänliikkeet puhdistavat korusi myös pientä korvausta vastaan ammattitaidolla ja varsinkin pahasti tummuneet korut kannattaa antaa puhdistaa liikkeessä. Talouspaperi ei sovi hopeakorujen kiillottamiseen, sillä paperin kuidut naarmuttavat helposti korun pintaa.

Hopean säilytys

Silloin kun et käytä korujasi, hyvä ja yksinkertainen tapa säilyttää hopeakoruja on sulkea ne ilmatiiviisti vaikkapa grippipussiin. Ilmalta ja valolta suojattuna korusi säilyvät uudenveroisina pitkään.

Hopea on aito asia

Hopeaseosta, joka on lähes puhdasta hopeaa, merkitään .999 (pitoisuus 99.9% tai enemmän); puhdas hopea on kuitenkin pehmeää ja jotta koruja voidaan työstää ja muotoilla, pitää seokseen lisätä kovettavaa ainetta. Sterling-hopealla tarkoitetaan hopeaa, jossa vähintään 92.5% pitoisuudesta on puhdasta hopeaa ja loput kuparia.

Korumme on valmistettu 925 Sterling-hopeasta eivätkä ne sisällä nikkeliä. Silvernet Oy on Turvatekniikan keskuksen (TUKES) rekisteröimä yritys. Tuotteemme ovat aitoja, Suomessa voimassaolevien jalometallipitoisuuksien ja leimoja koskevien määräyksien täyttäviä.

Tietoa hopeasta

Maailman suurimmat hopeantuottajat ovat Meksiko, Peru, Yhdysvallat, Australia ja Chile. 20% hopeasta saadaan varsinaisista hopeakaivoksista ja 80% syntyy kullan-, kuparin-, lyijyn- ja sinkinkaivuun sivutuotteena.

Hopea soveltuu materiaalina erittäin hyvin korujen valmistukseen ja siitä on mahdollista muotoilla melkeinpä mitä tahansa. Hopeaa kuvaillaan kemiallisesti seuraavilla termeillä: hohtava, valkoinen, taipuisa, venyvä, sähkön- ja lämmönjohtokykyinen, suuri lämpötilojen vaihtelun kestävyys, valoa heijastava, valonherkkä.

Hopean kemiallinen merkki: Ag

Sulamispiste: 961.93˚C

Painoyksikkö: Troy Ounce

Hopeaa ostettaessa kansainvälisessä kaupassa käytetään tätä vanhaa painoyksikköä. Yksi ns. Troijan unssi = 31.1034 grammaa.

Hopea eri kielillä

englanniksi = silver
ruotsiksi = silver
ranskaksi = argent
saksaksi = Silber
italiaksi = argento
portugaliksi = prata
espanjaksi = plata
viroksi = hõbe
latinaksi = argentum

Hopean historiaa

Hopeaa on pidetty arvossa jo useiden vuosituhansien ajan. Ihmiskunnan ajaton ihastus hopeaa kohtaan alkoi jo yli 6000 vuotta sitten. Ensimmäisiä hopeisia maljakoita valmistettiin n. 3100 eKr. Kreetalla. Hopeakoruja on käytetty kautta aikojen koristamaan sekä naisten että miesten pukuja, kauloja, ranteita, hiuksia jne. 700 eKr. alettiin hopeaa käyttämään maksuvälineenä. Sterling-hopea on vakiintunut hopeaesineiden valmistuksessa jo 1300-luvulta lähtien.

Tietoa pronssista

Pronssi on kuparin ja tinan seos. Se ei sisällä lainkaan nikkeliä, joten se vain erittäin harvoin aiheuttaa allergiaa. Pronssimme on kiillotettu kirkkaaksi ja lakattu. Pronssikorvakorujemme koukut ovat kullattua hopeaa, ja tappikorvakorujen tapit ja taustat hopeaa. Pronssiketjumme ovat kullattu. Kultaus säilyttää ketjun pitkään kauniina ja kirkkaana.

Pronssin puhdistus

Vähitellen pronssikorun pinnassa oleva lakka voi kulua, jolloin se saattaa tummua. Korua voi kiillottaa alan liikkeissä myytävällä koruliinalla ja pestä sitten miedolla astianpesuaine + vesi –seoksella. Tehokas aine on myös hammastahna (EI erikoistahnat), jonka jälkeen koru huuhdotaan haalealla vedellä ja kuivataan. Voit myös viedä korun alan liikkeeseen kiillotettavaksi. Ihmisen ihon ph-arvo vaihtelee, joten joillakin pronssi tummuu helpommin, mutta monilla on myös ihotyyppi jolla pronssi vain kirkastuu ja lähestyy kullan väriä.

Pronssin historiaa

Pronssia on käytetty korumateriaalina ihmiskunnan historiassa jo hyvin varhain varsinkin pohjoismaissa. Materiaalina se on hyvin kestävä, hyväkuntoisia pronssikoruja on säilynyt vuosisatojen ajan. Pronssi on väriltään lämpimän ruskea, erilaisilla työstämistavoilla siitä saadaan kirkasta kullansävyä tai muinaiskorutyyppistä tummempaa sävyä.

Teräskoruista

Teräskorumme ovat laadukkaita ja eivät aiheuta allergioita. Olemme testanneet tuotteet ja ne sopivat erinomaisesti varsinkin miehille kovaan kulutukseen. Teräs on materiaalina kestävä eikä naarmuunnu helposti. Teräksen suosio koruissa on kasvanut vuosi vuodelta ja varsinkin Keski-Euroopassa miesten korusarjat ovat usein teräksestä valmistettuja.